Mastik olarak adlandırılan bu malzeme temelde sızdırmazlık ve derz dolgusu malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve ortalama %25’e kadar hareket edebilme yetisine sahip olmaktadır. İhtiyaç durumu göz önüne alındığında ise esneklik oranını artırmak belirli oranlarda mümkün olmaktadır.
Mastikler genellikle sızdırmazlık, boşluk doldurmak, suyu ve havayı derzlerden uzak tutmak, yapı malzemelerinin doğal hareketlerini absorbe etmek ve estetiği arttırmak amaçlarıyla tercih edilmektedir. Silikon ve poliüretan ise temelde iki popüler sızdırmazlık maddesi olmaktadır. Ortak amaçlarına rağmen, aralarında önemli farklılıkların olduğu da bilinmelidir.
Silikon Mastik ve Poliüretan Mastik Arasındaki Temel Farklar
Bu iki madde arasındaki ana fark, kimyasal seviyelerinin oranıdır. Poliüretan organik bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Silikon ise inorganik bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Poliüretan mastiklerde; sertlik, yapışma gücü, tiksotropi ve esneklik gibi özellikleri ihtiyaca göre farklılaştırmak daha kolay olabilmektedir. Üstelik mekanik direnci ve yapışma gücü silikona göre çok daha yüksek seviyelerde olabilmektedir.
Sızdırmazlık malzemelerinin dış mekânda nasıl bir performans gösterdiğini anlamak için güneş ışınlarına karşı dayanımına bakmak gerekmektedir. UV ışığının varlığında, organik bir materyal olan poliüretan doğal polimer haline geri dönmeye meyilli olmaktadır ve zamanla özelliklerini yitirerek bozulmalar yaşamaktadır.
İnorganik bir materyal olan silikonda ise böyle bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Ancak poliüretan inşaat mastiği, bazı özel katkı maddelerinin yardımıyla maksimum UV dayanımına sahip olabilmekte, hiçbir şekilde bozulmamakta ve hatta renk değişimine karşı üst seviye bir direnç göstermektedir.
Poliüretan Mastik Kullanım Alanları ve Sınıflandırmaları
Poliüretan mastikler kullanım alanlarına ve amaçlarına göre birbirinden ayrılmaktadır. Bunlar kısaca, sızdırmazlık amaçlı kullanılan poliüretan mastikler ve yapıştırma amaçlı kullanılan poliüretan mastikler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Sızdırmazlık Amaçlı Kullanılan Poliüretan Mastikler
Shore A sertliği 45’e kadar olan poliüretan mastikler, low modulus (düşük modüllü) olarak sınıflandırılmaktadır. Prefabrik yapı elemanlarındaki birleşim noktalarında, çatılardaki yağmur suyu toplama borularında, eklem yerlerinde ve yağmur oluklarında, prekast beton blokların arasında açık bırakılan çalışma paylarının kapatılmasında ve bunun yanı sıra da HVAC (havalandırma) sektöründe alüminyum boruların eklem yerlerinin sızdırmazlığında tercih edilmektedir.
Yapıştırma Amaçlı Kullanılan Poliüretan Mastikler
Shore A sertliği 45 ve üzeri olan poliüretan mastikler, yapıştırıcı mastik olarak isimlendirilmektedir. Bunların yüzey tutunmaları yüksek, esneklikleri düşük olmaktadır. Özellikle, otomotiv sektöründe, araba, karavan vb. araçların imalatında, oto cam tamirinde, konteyner ve tır kasası gibi metal yapıların sızdırmazlığında, HVAC sistemlerde klima imalatı ve montajında, metal sac birleşim yerlerinde titreşimi azaltmak ve sızdırmazlık sağlamak amacıyla tercih edilmektedir.
Kimteks’te yer alan titanyum dioksit ürünleri RC 833, RC 86, RC 823, RC 84, RC 82’dir.